Oyun zamanı: Zeka gelişimine katkı sağlayan oyunlar

5 Ocak 2018

-SevgiliBebek katkılarıyla-

Oyunların çocuk gelişimine etkisi hem fiziksel hem zihinsel açıdan yadsınamayacak kadar fazla. Yani, ne kadar çok oyun o kadar gelişim demek. Uzmanlar ise çocukların zeka gelişimi için ilk 5-6 yılın oldukça önemli olduğunu ve 0-6 yaş aralığında oynanan oyunların zeka gelişimine katkısı olduğunu vurguluyorlar. Peki, çocuğun zeka gelişimine katkı sağlayan oyunlar nelerdir? Listemize birlikte göz atalım…

Oyun hamurları

Uzun zamandan beri hayatımızda olan oyun hamurları rengarenk seçenekleriyle her zaman çocukların dikkatini çekmiştir. Oyun hamuruyla oynamanın faydaları ise saymakla bitmez: her türlü şekle girmesiyle sınırsız bir hayal gücü vadeder ve bu üretkenliği ve zekayı arttırır; yoğurularak oynanan hamurlar parmak kaslarını güçlendirir ve ince motor becerisini geliştirir. Çocuklara oyun hamuru ne zaman verilmeli sorusunun cevabı ise şu olabilir; 2 yaşından itibaren. Ayrıca, evde oyun hamuru yapmak için linke tıklayın.

Resim kesme oyunu

Sadece makas ve bir dergi vb. materyal gerektiren bu oyunda, çocuğunuza belirli grupları (hayvanlar, arabalar, kıyafetler) kesmesini isteyerek onları ayırmasını isteyebilirsiniz. Hatta, biraz daha oyunu geliştirerek kestiklerini istediği renkteki kartona yapıştırarak ve üstüne ne olduklarını yazarak eğitici pano yaratabilirsiniz. Arada sırada sona soru sorarak bilgisini taze tutabilirsiniz. Resim kesme oyunuyla çocuğunuz el becerilerini ve kategorize etme yeteneğini geliştirir.

SevgiliBebek zeka kartları

SevgiliBebek zeka kartlarıyla 0-48 ay arası çocuğunuzun hem hayal gücünü geliştirirken hem de kelime dağarcığını daha minicikken geliştirecek. Peki, bebeğim SevgiliBebek zeka kartlarıyla nasıl oynar diye sorarsanız cevabı bizde. Flashing method olarak tanımlanan bu yöntemde kartın üzerinde yer alan görsel ve isimleri bulunur. Kartları seri şekilde bebeğinize gösterirken sadece kartın arkasında yer alan isim söylenir. Böylece, tanımlanan imgelerin sağ beyin lobunda kodlanarak depolanması sağlanır. Bu depolama sayesinde çocukların algı açıklığı tetiklenerek, çabuk öğrenmeleri ve yeni bilgiye göreceli daha fazla merak duymaları ve öğrenme heveslerinin artması sağlanır.

Su aktarma oyunu

Plastik bardaklarla oynayabileceğiniz bu oyun çocuklarınıza keyifli anlar yaşatacaktır. Su ile haşır neşir olacak çocuğunuzun hem stresini alacak hem de motor becerilerini geliştirecektir. Ayrıca, oyun içinde belirli kurallar koyarak daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Ev gereçleri oyunu

Tencere, tabak, plastik bardak, çatal ve bıçak gibi mutfak gereçleriyle oynayabilirsiniz. Tabii çocuğunuz için tehlikeli buluyorsanız oyuncak olan mutfak gereçleriyle de oynayabilirsiniz. Birlikte yemek yapıyormuş gibi yaparken onu hem gerçek hayata hazırlar hem de sosyal becerilerini arttırabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir