MERHABA YATAK, HOŞÇAKAL KARYOLA

5 Aralık 2014

Bebeğinizin karyoladan yatağa geçişini kolaylaştırabilecek ipuçlarını sizin için bir araya getirdik…

Bebeğiniz artık karyolasına sığmaz oldu ve yavaş yavaş bebek olmaktan uzaklaşıyor. Buna sevinmeli mi, üzülmeli mi derken, bir de bebeğinizin daha iki-üç yıllık geçmişinde kazandığı alışkanlıkları göz ardı ettiğinizi fark ediyorsunuz. Bazı çocuklar için bebek karyolalarından daha büyük yataklara geçmek o kadar da zor olmayabilir. Ancak çoğunluğunun bu değişikliği yadırgadığını söylemek yanlış olmaz. Karyolaların renkli ve küçük olmasının da yarattığı sıcak havayı bir kenara bırakıp, en azından iki yanı açık bir yatağa geçmek, çoğu çocuğun hoşuna gitmez. Bu değişimin güç olmasının bir diğer nedeni de, 2 yaş çocuklarının tanıdık bildik ortamlar içinde bulunmaya ihtiyaç duymalarıdır. Çocuğunuzun bu duruma ne kadar hazır olduğunun ipuçlarını verebilecek ayrıntıları gözlemleyerek, bu geçişi kolaylaştırabilirsiniz.

DOĞRU ZAMANI BEKLEYİN
Genel olarak, 2-3 yaş arasındaki çocuklar karyolalarından yatağa geçmeye hazırlardır. Boyları ve motor gelişimlerinin uygun seviyeye geldiğini, karyolanın dışına çıkabilme çabasıyla (riskli olmaktan uzak denemelerle) kenarlara tırmanmaya başladıklarında anlayabilirsiniz. Bebeğinizin kendi başına kalabilmesi ve bağımsız davranabilmesi de, hazır olduğunun bir diğer işaretidir. Kendi kendine yemek yiyebilen, kendi kendine giyinmek isteyen çocukların yeterli özerklik kazandığı söylenebilir. Çocuğunuzun uyuma şekli de bir diğer ipucudur. “Çocuğunuz gece boyunca ağlıyor mu?” Sizi görmesi gerekmeden, sadece ona seslendiğinizde sakinleşebiliyorsa, artık yatağa geçmek için hazır demektir. Bazı durumlarda örneğin bir bebek beklediğiniz için de, çocuğunuzun artık yatağa alışmasını arzu ediyor olabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda, yeni doğacak olan kardeş dünyaya gelmeden aylar öncesinde, çocuğunuzun yeni yatağına alıştığından emin olmalısınız. Aksi durumda, çocuğunuz kendini dışlanmış ve güvensiz hissedecektir.

NELER OLACAĞINI ÖNCEDEN ANLATIN
Uyku düzeni ile ilgili yeni değişiklikleri çocuğunuz için anlaşılabilir hale getirin. “Artık büyük bir çocuk oluyorsun ve bu yüzden de yakında büyük bir yatakta uyumaya ve büyük çocukların yaptıkları şeyleri yapmaya başlayacaksın” gibi ifadeler kullanarak, çocuğunuzu değişecek olan yeni duruma hazırlamaya çalışın. Çocuk ve bebek kitaplarındaki benzer hikayeleri yatağa geçmeden bir süre önce çocuğunuza daha sık bir şekilde okumaya başlayın.

DOĞRU YATAĞI SATIN ALIN
Uzmanlar, söz konusu çocuklar olduğunda, daha alçak ve çocuklar için daha güvenli olan ikiz yatak alınmasını öneriyorlar. Çocuğunuz uykusunda aşırı hareketli davranıyorsa, güvenliği için yatağın kenarlarına boyutlarına uygun kısa bir parmaklık yaptırmanızda veya yatağı uzun yıllar kullanabilmek için, üstüne de iyi, kaliteli, yatak ölçülerine tam olarak uygun bir şilte almanızda yarar var.

GEÇİŞ DÖNEMİNİN AŞAMA AŞAMA OLMASINA DİKKAT EDİN
Evinizin şartları bunun için uygunsa, yatağın yerleştirilmesi ve çocuğunuzun yeni yatağına alışması aşamasında, karyolasını kaldırmamak işinizi kolaylaştırabilir. Böylelikle, çocuğunuz devam eden oda ve yatak hazırlıklarında size yardım edebilir ve seçimlerinin uygulandığını görmekten keyif alabilir. Yeni yatak için yeni nevresim kılıfını birlikte seçmeniz ve yatağının yanına yerleştirilecek eşyalara veya duvara asılacak aksesuarlara karar veren kişi olması yeni yatağını onun için daha sevimli hale getirecektir. En sevdiği oyuncakların hemen ulaşabileceği yakınlıkta olması, kendini sadece biraz daha büyümüş ama hala sevimli olan bir evdeymiş gibi hissetmesine yardımcı olacaktır.

HOŞ BİR “İYİ GECELER” MERASİMİ HAZIRLAYIN
Çocuklar tekrarlanan ritüellerden büyük keyif alırlar, her gece uyumadan önce yapılan bir rutin oluşturmanız, kendini iyi ve güvende hissederek uykuya dalmasını sağlayacaktır. Bu rutin ninni, şarkı, masal, hikaye anlatma, oyun oynama hatta sohbet şeklinde bile olabilir. Ancak karyolada değil de, yatakta uyuma söz konusu olduğunda çocuğunuz uzun süre ağlarsa ve gerçekten bu konuda gergin görünüyorsa, zorlamamanızda ve farklı denemelerde bulunmanızda yarar var. Aksi taktirde, yatakta uyumak, olumsuz bir durumla bağlantılı bir şekilde hafızasına işleyebilir ve çocuğunuzda fobi gelişmesine neden olabilir.
Aşama aşama geçişi sağlamanın en iyi yolu, geceleri karyolasında ama gündüz uykularını yeni yatağında uyumasını sağlamaktır. Yeni yatağı oyunlarını da oynadığı kendi odasına kurmanız, çocuğunuzun kolay alışması ve zamanla burada uyumayı istemesi için de iyi bir neden olur. Uyuduğu yatağı değiştirmeye tam olarak hazır olduğunu düşündüğünüzde, birlikte karyolayı güzelce teşekkür edin (hatta bir hoşça kal öpücüğü bile verebilirsiniz) ve karyolayı kaldırma işlemlerini de çocuğunuzla birlikte yapın. Yine de unutmayın, en hazır çocuklar bile ilk geceler gergin olabilir, vazgeçmiş gibi görünebilirler ama sonradan alışacaklardır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Okurlarımızdan belki de en sık duyduğumuz sıkıntılardan biri de, artık 2-3 yaşlarına gelmiş olmasına rağmen hala anne-babası ile uyumak isteyen çocuklarla ilgili. Aslında bebekleri doğdukları andan itibaren kendi yataklarında yatırmak en doğrusu olsa da, tersi durumlar da çözümsüz değildir. İşte sizlere çözüm önerileri:
• Çocuğun kendine ait bir odası olması ve bu odanın da içinde olmaktan keyif aldığı bir yer olması önemlidir. Bu odayı sadece oyun oynamak için bile kullanıyor olsa, kısa süre sonra geceleri de burada uyumasını sağlayabilirsiniz.
• Yatağının üstünde sesli, renkli oyuncaklar, duvarda hoşuna gidecek renkli resimler koyun, uyuyana kadar gece lambasının yanmasının yararlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
• Bu odanın onun olduğunu vurgulayın. Nasıl ki sizin bir odanız varsa, onun da odasının burası olduğunu hatırlatın.
• Çocuğunuz hemen sizden ayrı uyumayı kabul etmese de, odada geçirdiği her zaman aralığını destekleyin. “Bak ne kadar güzel, artık kendi başına oyunlar oynuyorsun…” vb. cümlelerle kendi başına kalabilme becerisini takdir ettiğinizi belirtin.
• Çocuğunuz, “Siz beraber yatıyorsunuz? Ben neden ayrı yatıyorum?” diye sorabilir. O durumda şöyle yanıt verin: “Sen de anne/baba olunca damatlık/gelinlik giyince beraber yatacaksın. Biz de önceleri ayrı ayrı evlerde, ayrı ayrı yataklarda tek başımıza yatıyorduk.”
• Odada yapacağınız her türlü değişiklikle ilgili, çocuğunuzun fikrini alın. Bu değişiklikleri birlikte yapma konusunda onu istekli davranın.
• İlk günler kapının ve ışıkların açık kalmasını isteyebilir, bu ve benzeri isteklerini olumlu karşılayın.
• En sevdiği oyuncaklarını yatağına yerleştirin. Yatağa sevimli ve güvenli bir görüntü kazandırın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir