İLK HARİKALAR

30 Kasım 2014

Şaşırmaya hazır mısınız? Bebeğiniz bu ilk yılından sonra gözlerinizi kamaştıracak değişimlerden geçecek.

Çocuğunuzun sizinle geçirdiği ilk yılda uykusuz geceler, biberonlar, bebeğinizin en ufak bir hıçkırığında bile yaşadığınız kaygılardan belki bir çocuk sahibi bile olmanın bile keyfine varamadığınızı düşünüyorsanız, bu ikinci yıl tam size göre. Sadece biraz daha rahatlamakla ve daha az endişe yaşamakla kalmayacak, aynı zamanda konuşup ve koşuşturup duran çocuğunuzla beraber çok neşeli bir dünyaya adım atmış olacaksınız.
Birçok anne baba çocuklarıyla geçirdikleri en zevkli çağlardan birinin çocuklarının ilk doğum gününden sonra başladığı konusunda hemfikirdir. 1 yaşındaki çocuklar, çevrelerindeki dünyayı keşfetmek konusunda çok meraklı olan ilginç küçük yumurcaklardır.
İşte size bu müthiş yılın keyfini daha çok çıkartmanızı sağlayacak beş gerçek.

1. NE İSTEDİĞİNİ SÖYLEYEMESE BİLE BELLİ EDEBİLİR.
Çocuğunuz konuşmayı öğrenemediyse bile 1 yaşına geldiğinde ne istediğini parmağıyla göstererek de olsa anlatabilir. Aynı zamanda kafasını sallayarak evet ya da hayır da demeyi başarabilir. Bir yaşını doldurduktan sonraki ilk aylarda dil becerisi yavaş yavaş gelişmeye başlar. Yılın ilk ayında sözcük dağarcığı birkaç kelimeyle sınırlı olsa da 18 aylık olduğunda her gün sözcük repertuarına ortalama dokuz sözcük eklemeye başlar. Söylemeyi bildiği sözcükten çok daha fazlasını ise ona söylendiğinde anlar. “Git ayakkabılarını giy” ya da “Köpeğin mamasından yeme!” gibi sözlerinizi anlayabilir.

2. KİŞİLİĞİNİ OLUŞTURMAYA BAŞLAR.
Bebeğiniz daha önce de gelecekteki duruşuna dair belirtiler vermiş olabilir. Ama ilk yaşından sonra gerçek mizacı su yüzüne çıkar. Çocuğunuz, tepkisini uyandıran olaylarla daha çok karşılaşacaktır ve bir süre sonra onun çekingen ya da girişken olup olmadığını, olayları kolay tolere edip edemediğinin ipuçlarını almaya başlayacaksınız. Çocuğunuzun sizin ya da eşinizin küçük bir modeline dönüşmesini ya da sadece kendi benliğini oluşturmasını izlemek koltuklarınızı kabartacaktır. O nasıl bir insana dönüşüyor olursa olsun, onu yeni insanlarla tanıştırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayın.

3. KÜÇÜK ŞEYLERDEN ÇOK MUTLU OLUR.
En son ne zaman bir yaprağın ağaçtan yere düşüşünü izlediniz? Büyük olasılıkla yıllar geçti. Fakat bir çocuk için düşen bir yaprak ya da pencereye konmuş bir kuş, gözlerini dört açtıracak bir deneyimdir. Havuzun içinde ellerini çırptıklarında etrafa su sıçradığını ya da kuyruğunu çektiklerinde kedinin kaçtığını görmek onlar için çok sevindirici olabilir.

4.YÜRÜYEN BİR ŞEFKAT YUMAĞIDIR.
Elbette ki bebeğinizin sizi sevdiğini biliyordunuz; ama şimdi size olan hayranlığını -kapıdan içeri girdiğiniz anda kucağınıza atlayarak ya da defalarca iyi geceler öpücüğü vererek- her fırsatta göstermeye çalışır. Bu yaştaki çocuklar artık sosyal etkileşimi anlayabilecek düzeydedir. Sevgilerini sözel olarak ifade edemeseler de göstermeyi bilirler.

5.HER FIRSATTA GÜLER.
Çocuğunuzu güldürmek çok kolaydır. Tek yapmanız gereken şortunuzu kafanıza geçirmek veya ayakkabılarınızla konuşmaktır. Çocuğunuz gülmekten yerlere yatacaktır. Bu yaşlardaki çocuklar dünyayı keşfetmeye çalışır; bu nedenle olağanın dışında her şey onlara çok komik gelir. Artık diğer insanların duygularını ve yüz ifadelerini de ayırt edebildikleri için çevrelerindeki yetişkinleri de gülerken görmek isterler. Ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini yavaş yavaş öğrenmeye başladıklarından başlarını beladan kurtarmak için de mizahı kullanabilirler.

1 YAŞLA İLGİLİ ÇOK EĞLENCELİ OLMAYAN GERÇEKLER
Aşırı bağlılık
Çocuğun, anne ve babası kapıdan çıkarken bacağına sarılıp bırakmaması son derece normaldir. Ancak bu durumun normal olduğunu bilmeniz, yine de suçluluğunuzu azaltmayabilir.

Uyku zamanı krizleri
Birçok çocuk, önceden sabah ve akşamları uyurken, bir anda 15 ila 18 saat arasında süren gece uykusuna alışmakta zorluk çeker. Bunun dışında da anne ve babayla oturmak, karyolada uyumaktan daha eğlenceli olduğu için yatağa girmek daha büyük bir zorluktur.

Çok fazla “Hayır”
“Hayır, hayır, hayır” Tanıdık mı geldi? Hiçbir şey bilmeseler de çocuklar ne istemediklerini bilirler ve fikirlerini belirtmek konusunda çok istekli davranırlar.

Öfke nöbetleri
Sınırlı sözcük dağarcığına karşın çocuğunuz öfkesini türlü şekillerde ifade edebilir. Bu çocukların dilidir. Kendini yere atıp, tekmeler ve yumruklar savurduğunda, aslında öfkesini ifade etmeye çalışır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir