FARKINDA MISINIZ, KİŞİLİĞİ GELİŞİYOR

30 Kasım 2014

1-2 yaş arasında, bebeğiniz içinde bulunduğu çevre ve yaşam hakkında daha çok şey öğrenmeye başlar. 2 yaş aynı zamanda, bebeğinizin kişiliğinin gelişmeye ve şekillenmeye başladığı, daha rahat iletişim kurabildiği ve görüşlerini daha kolay ifade edebildiği, küçük bir birey olma yolundaki gelişiminde önemli bir evredir. Dolayısıyla bebeklerinin ikinci yılı, ailelerin de en özenli ve dikkatli olma gereğini hissettikleri dönemdir.
Bebeğiniz bu dönemde hareketlenmeye ve sevgi, şefkat gibi gerçek duygularını, göstermeye başlar. Huyu ve tabiatı bu dönemde şekillenir. Kendi kendine oynayıp zaman geçirmeyi öğrenir. Aynı zamanda, etrafı fark etmeye başladığı için gördüğü ve duyduğu şeylerden, gezintilerden zevk alır.
Kişiliği gelişmektedir. Daha aktif ve bağımsız olmaya başladıkça, sizi kendisinden ayırır. Kendini; istekleri, ihtiyaçları, beğenileri olan bağımsız bir birey olarak görmeye başlar. Memnuniyetini ya da hoşnutsuzluğunu göstermeyi öğrenir. Bu durum onunla iletişiminizde size kolaylık sağlar. Bu sayede onu daha iyi anlayabilir ve ona daha çok yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin büyümesi, karşınıza yeni zorluklar ve mücadeleleri çıkartır. İlk defa bu dönemde, gerçek anlamda çocuk büyütmenin zorluklarıyla karşı karşıya gelmeye başlarsınız. Çocuğunuzun içsel yaşamı daha da karmaşıklaşmaya ve duyguları çeşitlilik göstermeye başlar. Sizinle arasındaki içgüdüsel bağı fark eder. Kendi ayaklarının üzerinde durabilmek için çaba gösterir.

YARAMAZLIK ZAMANI
Bu dönemde kendi kendine yemek yemeye, yürümeye ve konuşmaya başlar. Yapabildiklerini gördükçe, kendi kendine daha neler başarabileceğini denemek ister. Yaramazlıklarının görülmeye başladığı dönem bu evreye denk gelir. Örneğin, onu durdurmaya çalıştığınız zaman, inatla oyun oynamaya devam edebilir. Yeni huyları sizin için yeni mücadelelere neden olacaktır; ama gösterdiği davranışların aslında yaramazlık olmadığını, sadece sizden bağımsız bir birey olabilmek için doğal ve sağlıklı olarak isteklerini göstermeye çalıştığını unutmayın. Kişiliğine yerleşmeye başlayan davranışlarını, kendisini anlatabilmek için kullanmaktadır.
Aynı zamanda çevresinde yarattığı etkiyi fark ettikçe şımarıklığını, yüzsüzlüğünü ve keyfini davranışlarına yansıtmaya başlar. Maskaralıklıların yarattığı büyük etkiyi, sözünü geçirebildiğini etrafındaki kişilerin tepkilerinden anlar.

BİREY OLUYOR
Erişkinler boş zamanlarını nasıl değerlendireceklerini, düşünce ve görüşlerine nasıl şekil vereceklerini ve önlerindeki seçenekleri nasıl kullanacaklarını bilirler. Ancak 1-2 yaş arasındaki bebekler kendi kararlarını veremezler. Bu yüzden, davranışlarını şekillendirebilmek için sizden bazı sinyal ve taktikler beklerler.
1-2 yaş dönemi, sizin ve bebeğinizin arasındaki sevgi bağlarının daha derinleştiği ve yoğunlaştığı bir evredir. Her bebeğin kendi karakteri ve kişilik yapısı vardır. Ancak bu yaşlarda, diğer çocuklarla ortak gelişimsel eğilimler ve davranışlar gösterse de, aslında aynı deneyimlerden hoşlanmayabilir ya da diğer çocuklarla aynı olaylara aynı tepkiyi vermeyebilir; ne de olsa çocuğunuz bir birey haline gelmeye başlamıştır.
Bazı çocuklar değişimlere çok çabuk adapte olabilirken, bazılarıysa değişime daha şüpheyle bakarlar ve bu konuda hassastırlar. Bu yüzden olaylar karşısında verdikleri tepkiler sert de olabilir.

ONU DESTEKLEYİN
Çocuğunuzun kişisel gelişimini desteklemenizin en iyi yolu, onun doğasını ve karakterini keşfedebilmek ve annesi olarak onun için bir rol model olduğunuzu unutmamanızdır. Hayat hakkındaki her şeyi sizin aracılığınızla öğrenir; dolayısıyla sahip olacağı karakter, biraz da size bağlıdır. Ne olursa olsun, ister heyecanlı ister hassas bir yapıya sahip olun, önemli olan çocuğunuzun bakış açısını anlayabilmenizdir. Onun kişiliğini değiştiremezsiniz; ama ona nasıl davranması gerektiği konusunda yardımcı olabilirsiniz. İşte bu konuda önemli ve destekleyici olduğunu düşündüğümüz davranışlar:
• Net sınırlar koyun: Ve onlara bağlı kalın. Öfke karşısında sert tepkiler vermeyin.
• Güvenini destekleyin: Çocuğunuzun kendi kendine adım atabildiğini hissetmeye ihtiyacı var. Yeni tanıştığı durumlar karşısında ona güven verin, destekleyin ve onu övün.
• Sessiz zaman geçirin: Aktivitelerinizi değiştirin. Sinirlendiğinizde kitap okumayı veya televizyon seyretmeyi deneyin.
• İyi davranışlarını övün: Kuralları koyarken amacınız bunu sevgi ve güven hissettirerek yapmak olmalı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir