Evde okula hazırlık çalışmaları- Çocuk Gelişim Uzm. Özge Selçuk Bozkurt

12 Eylül 2017

Tatil bitti yavrular birden büyüdü herkeste bir okul telaşı ve sizin evde de bir tatlı belki daha çok endişeli bir telaş… Acaba okula hazır mı ?

Bu sürecin hem sizin hem onun için sancılı bir dönem olmaması için evde ona nasıl destek olabilirsiniz?

Önce şunu unutmayalım, yavrunuz evdeyken özgürdü. Ama şimdi herkesin uymak zorunda olduğu olacağı kurallar var ve inanın çocuğunuzu en çok bu kurallara uyma zorunluluğu yormakta. Evdeyken Kahvaltıdan sonra, kanepede kıvrılıp keyifle çizgi film seyretmek varken, okulda kahvaltıdan sonra sıralı aktiviteler başlıyor: Sohbet saati, masa başı etkinlikleri, hareketli bir etkinlik ardından branş dersleri… diye gidiyor rutinler. Her şey nasıl da programlı… Evdeyken  kişiye özel esnettiğiniz planlar programlar, burada esnemiyor. O zaman evde ilk önce sınırlı süreli etkinliklerle işe başlayalım!

Günlük zaman planlama

Okulda nasıl bir plan dahilinde günler geçiyorsa, aynı planlamayı evde günlük hayatınıza dahil etmek çocuğunuzun uyumunu kolaylaştıracaktır. Evdeki sıralı etkinliklerin okulda da uygulandığını görmek, okul  kurallarını yadırgamamasını sağlayacaktır.

Günlük  birbirini izleyen 4-5 etkinlik belirleyin. Etkinlikler  öğretmenlerin günlük olarak hazırladıkları planlarında uygulanan, aktif-pasif etkinlik düzeneğinde olsun.

1-Dil gelişimi etkinlikleri (pasif bir etkinlik)

güne kahvaltıdan sonra, sohbet ya da kitap okuma ile başlayın.

Gün içinde planlı olarak yapacaklarınızı konuşun. Gerekirse bir liste tutun ve oraya resim ya da semboller ile günlük planı çizip, odasının kapısına asın.

Bugün yapılacaklar listesi:

kitap okuma ve sohbet saati, hem sıcak ilişkilerin gelişeceği, ona bakarak konuşacağınız sözel iletişimin olacağı bir saattir. Okulda yapılan bu etkinliklerde çocuk sıra ile konuşan arkadaşlarını hem dinler, hem de sırası geldiğinde kendi konuşmasını yapar. Çocuğu günlük iletişime açan bir rutindir. 15-20 dakika sürebilir. 

2-Hareketli bir etkinlik saati (aktif bir etkinlik)

Enerjisini atacağı, fiziksel aktivite içeren bir oyun olabilir bu. Hem bedenen yorulacağı hem de büyük kaslarını geliştiren bu etkinlikler, topla, iple oynanan, hoplamalı zıplamalı etkinlikler olabilir. Eğer parka çıkıyorsanız bu gruba giren bir “aktif” etkinliktir.3-

3-Masabaşı etkinlikler.(pasif bir etkinlik)

Kesme çizme boyama, yapıştırma oyun hamuru gibi etkinliker masabaşında  sakince oynanan “pasif”etkinlilerdendir.

Günlük planlamanızda , sakin etkinliklere yer vermeniz, özellikle hareketli etkinliklerden sonra çevreye duyarlı olan dikkatin uğraşılan işe yoğunlaşılması yönünde olacaktır.  Bunun için çocuğunuzun ilgisi doğrultusunda bir  etkinlik seçmenizi öneriririz. Özellile masaya oturup birşeylerle uğraşmayı sevmeyen yapıda bir çocuksa, sevdiği şeyleri masada görünce oturması kolay olacaktır. Basit, kısa sürede sonuca götüren etkinlikler olmalı. Onların pek sabrı yoktur bu konuda hemen sonucu görmek isterler. Ilk tercihiniz sevdiği bir kahramanın resmini suluboya ile boyamak olabilir. (Kuru kalem çocukların ilk etapta pek tercih etmediği boya olabilmekte. )

4 – Serbest zaman etkinlikleri (aktif bir etkinlik)

Bu zaman sizin için de dinlenme zamanı… isterseniz serbest zamanı, kahvaltı ile dil gelişimi etkinlikleri arasına da alabilirisiniz.  Siz yavrunuza serbest zamanınızda ne ile uğraşacağınızı söyleyin, sonra da ona ne yapacağını sorun. “ben serbest zaman etkinliğimde kıyafet dolabımı düzelteceğim. Peki sen bu sürede hangi oyuncaklarınla oynayacaksın karar verdin mi?” belki bu oyun süresinin bir kısmına,  yaşına göre fazla uzun olmayacak düzeyde çizgi film de ekleyebilirsiniz. Çünkü bu zaman onun, yapmaktan keyif aldığı işleri yapma zamanı! Sizin ise fırsat bulup da yapacaklarınızı gözden geçirme zamanı…J

 

5-Dikkat çalışmaları (pasif bir etkinlik)

Yapboz, bultak, legolar, bloklar ve tak-çıkarlı oyuncaklar masa üzerinde olacağı gibi yerde de oynanabilen dikkat ve yoğunlaşma  gerektiren etkinliklerdir. Yoğunlaşma becerisi, ilgi, yaş ve ortama göre değişmektedir. Dikkat çalışmalarında diğer  etkinliklere göre az zaman geçirebilecekleri gibi sadece bu alanda kalmak isteyen çocuklar da vardır.

 Çocuğun ihtiyacına göre bu alanların sırası ve süresi belirlenmelidir. Ama en önemlisi etkinliklerde aktif-pasif dengesini kurmak. Bu sistemi bir kaç gün denemeye çalışın. O, sizin etkinlik geçişlerinde  kararlı olduğunuzu görünce yeni kurallarınıza uyacaktır. Hayatta kuralların olduğunu bilecek ve okulda da sıralı etkinliklere uyumu kolaylaşacaktır. Unutmayın , ilk iş onu bu rutine alıştırmaksa lütfen onun seveceği şekilde sunun. Süreyi ilk önce o belirlesin ama etkinlikleri birlikte kararlaştırın. Sonra süre konusunda liderliği ele alın ve gerekirse süre bitimlerinde kurulabilen mutfak saati kullanın.( “15 dakika oyun hamuru saati, süre bitince saat çalacak ve serbest oyun saatimiz başlayacak” gibi. )

 UNUTMAYALIM, OKUL EĞLENCELİ BİR YERDİR!

Okul, çoğu zaman çocuğun aklında “bırakılıp gidilen”, bir süreliğine de olsa kendi başına baş edebilmesi için “terkedilen” bir yerdir. O böyle zannediyor. Hatta onu bırakıp gittiğiniz için size kızgın ya da duygusal olarak size daha çok bağlandığı “beni bırakma” dediği ya da dercesine size yapıştığı bir dönem. O yüzden onun kafasındaki “okul imajını” beraberce eğlenceli olacak şekilde yapılandıralım. Okuldaki etkinliklerin evde de uygulayabilmek için öğretmeninden önceden günlük aylık plan hakkında bilgi alabilirisiniz. Böylece okulda yapacağı bir etkinliği evde “zaten biliyor olmak”  belki de alışma sürecinde güven verecektir.  İlerleyen günlerde bu programınızı hafifletebilirsiniz. Sürekli uygulamanız şart değil. Bir şey öğretme çabası ile değil, eğlenceli ebeveyn olarak başlayın bu rutinlere. Gerçekten sizin de keyif alacağınız etkinlikleri seçin. Ve ona doya doya sarılın… Kimse sizin gibi içten sarılamaz çünkü…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir