EMZİRİRKEN DİKKAT EDİLECEK 10 NOKTA

30 Kasım 2014

Onu iki yıl boyunca emzirmeyi düşünüyorsanız bilmeniz gereken bazı hususlar sizi rahatlatacaktır.

1 İdeal besin anne sütü.
Göğsünüzdeki süt, bebeğinizin gelişmesine ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olan yağ, protein ve antikorları içerir. Giderek daha çok annenin emzirmeyi seçmesinin nedeni de budur. Günümüzde bebeklerin yüzde 77’si kısa bir süre için de olsa anne sütü emiyor. Bu oran da geçtiğimiz 10 yıldan yüzde 60 fazla.

2 Emzirmek doğal bir eylem olsa da her zaman kolay değildir.
Anne olanlar emzirmeyi çocuk oyuncağı sansalar da ilk deneyimlerinde hayal kırıklığı yaşayabilirler. Araştırmalara göre ilk üç gün “ilk süt” ya da “ağız sütü” denen, göğüsten ilk gelen sütü elinizin yardımıyla akıtırsanız süt üretiminizi bariz biçimde artırabiliyorsunuz. Hastaneden çıkmadan önce size, bebeğe göğsünüzü nasıl kavratabileceğinizi ve rahat emzirme pozisyonlarını gösterebilecek hemşirelerden yararlanabilirsiniz.

3 Arz-talep meselesi.
Doğumdan sonraki altı hafta, bebeğe her istediğinde süt vermeniz gerekiyor. Zira bebeğiniz ne kadar emerse vücudu o kadar süt üretir. Birkaç saatte bir, yani günde 10-12 kere bebeğe süt vermek gerekir. Daha az ya da çok olursa endişelenmeyin. Her bebeğin ihtiyaçları farklıdır, sütünüz ona yetecek kadar gelecektir. Bebek büyüdükçe süt emme sıklığı azalır ve bir süre sonra emzirme olayı bir rutine girer.

4 Yeteri kadar emiyor mu?
Yeni doğmuş bebeklerin dünyadaki ilk günlerinde biraz kilo kaybetmesi normal olmakla birlikte ilk haftadan sonra günde 30 gram almaya başlarlar. Aylık düzenli kontrollerinde doktoruna göre, bebeğiniz büyüyor ve kilo alıyorsa, yeteri kadar besleniyor demektir. Arada da aldığı süt miktarını değiştirdiğiniz bezlerden anlayabilirsiniz. Altı aylık olana kadar günde 5-6 kere bez değiştirirsiniz; genellikle her emdiğinde bir kere altını kirletir. O kadar sık olmasa da günde en az 3 kere altına yapar. Ancak katı gıdalara geçtiğinde beslenme düzeninin değiştiğini görürsünüz.

5 Süt sağmak sabır ister.
İşinize dönmeyi (ya da bebeğinizden bir süre ayrı kalmayı) düşünüyorsanız, süt sağma tekniğini iyice öğrenmeniz gerekiyor. Bazı kadınlar başlangıçta çok az miktarda süt elde edebilir ama tıpkı emzirmek gibi süt sağmak da bir süre sonra kolaylaşır. O yüzden her gün bir ya da iki kere, emzirdikten hemen sonra süt çekip bakıcınız daha sonra kullanabilsin diye buzdolabına koyun. Bu sayede oluşturduğunuz stoku süt sağamadığınız zamanlarda bebeğinize içirebilirsiniz.

6 Emzirmenin size faydası.
Emzirme işini öğrendikten sonra hayatınızın ne kadar kolaylaştığını siz de görürsünüz. Öncelikle mama hazırlama, biberon yıkama gibi dertleriniz olmayacak ve her yerde bebeğinizin yiyeceği hazır olacak! Dahası, bazı anneler bebek emzirmenin kilo vermelerine yardımcı olduğunu düşünüyor. Araştırmalara göre, ayrıca annelere sağlık açısından da yararı var. Emziren kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riski azalıyor.

7 İki kişilik yediğinizi unutmayın!
Bebeğiniz bazen sizin yediğiniz bir şey yüzünden hazımsızlık çekebilir. Yediklerinizin sütünüze karışması 2-6 saat arası sürer. O nedenle ufaklık hazım güçlüğü çektiğinde o gün yediklerinizi gözden geçirin. “Suçluyu” beslenme listenizden kaldırmanın işe yarayıp yaramadığına bir bakın. Birkaç gün sonra aynı gıdayı tekrar tüketerek şüphelerinizin doğru olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

8 “Asla alkol yok!” demenize gerek yok.
Her ne kadar gebelikte her çeşit alkollü içecekten uzak durmanız gerektiyse de artık emzirmeden birkaç saat önce bir kadeh şarap ya da bir bira içmenizde bir sakınca yok. Daha fazla içerseniz süt çekip saklayın. Yine de abartmamaya dikkat edin; her gün birkaç kadeh hem bebeğinizin ana gelişimine zarar verebilir hem de sütün süt bezlerinden göğüs ucuna gitmesini sağlayan refleksinizi bozabilir. Bezlerde süt birikmesi de çok ağrı çekmenize neden olur.

9 İlaçlara dikkat!
Bazı ilaçlar, -Ibuprofen ve Acetaminophen gibi antibiyotikler- zararsız kabul edilirken bazı kanser, migren ve sedef ilaçları zararlıdır. Reçeteli ya da reçetesiz kullanacağınız bütün ilaçları çocuk doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

10 Emzirmek bir “ya hep ya hiç” meselesi değildir.
Çalışan anneyseniz ve gün içinde süt sağamıyor ya da sağmayı istemiyorsanız, sabah ve akşam emzirmeye devam edebilirsiniz. İş durumunuz ne olursa olsun, emzirmeye ara vermek isterseniz hazır mama yedirebilirsiniz. Bebeğin hayati önem taşıyan ilk yaşında hedefiniz, size en uygun şekilde olmakla birlikte emzirmeye devam etmek olmalıdır.

DOĞRU HAZIR MAMA
Emzirmek tüm annelere uygun olmayabilir. Bu durumda hazır mamayı tercih edebilirsiniz ve bunun için gergin olmanıza gerek yok. Unutulmaması gereken sizin gerginliğiniz bebeğinize de geçeceği… O nedenle biberon verme zamanlarında huzurlu olmalısınız. Biberon mamasını tercih ederseniz unutmamanız gereken en önemli noktalar şunlar:

• Hazır mamalar üç türlüdür: Sıvı halde tamamen hazır olanlar (en pahalıları), konsantre sıvılar (orta derecede pahalı), toz halinde satılanlar (en ucuzlar).
• Hazır mama ambalajlarının çoğu, çocuklarda nörolojik ve davranışsal bozukluklara neden olabilen BPA (bisfenol A) adlı bir kimyevi madde içerir. Hazır sıvı mamalar metal kutulara süzülürse risk daha da artar. En güvenilir olanlar toz mamalardır çünkü daha az miktarda BPA emerler. Doktorunuzun tavsiye edeceği markayı kullanın.
• Toz veya konsantre sıvı mama kullanırken ambalajında yazılı dozu tam olarak ayarlayın. Az su katmanız bebeğin midesini bozup böbreklerine zarar verebilirken fazlası da yeterince beslenmesini engeller.
• Sıvı mamaların açılmış kutu/şişelerini mutlaka ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edin, 48 saat içinde de tüketin.
Ne miktarda mama hazırlamanız gerektiğini görmek için bebeğin kilosunun yarısını alın. Örneğin 4 kiloluk bebek 2 litre sıvı mama içer. Başta her 2,5-3 saatte bir beslerken büyüdükçe biberon vermeler seyrelir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir