Çocuğuma ne zaman ve nasıl kitaplar okumalıyım?

6 Mayıs 2021

“Kitaplar, çocukların bilişsel, psiko motor gelişimlerini destekler, dil ve sosyal gelişimlerine de doğrudan etki eder. Aynı zamanda çocukların kişilik gelişimine katkı sağlamakta, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli etkileri vardır.” diyen Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Lale Seren, genellikle bu konuda ebeveynlerin kendilerine sordukları sıkça sorulan soruların yanıtlarını veriyor.

Çocuklar kitap sayesinde düşünme, problem çözme, yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirme fırsatlarına sahip olurken, doğaya, insanlara, doğada gördüğü diğer canlılara karşı da farkındalıkları gelişmektedir.

Genellikle bu konuda ebeveynlerin biz çocuk doktorlarına sıkça sordukları sorular

Çocuğuma ne zaman kitap okumaya başlamalıyım?
“Bebeklere kitap okumaya şu ayda başlanmalı” gibi net bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber genel kanı 6’ncı aydan itibaren kitap okunmaya başlanabileceği yönündedir.

Kitap okuma eylemi, her yaşta, her zaman, her yerde yapılabilen en kolay ve en eğlenceli aktivitedir. Bebekler bile kendilerine gösterilen kitaptaki resimlere bakabilir, okunan kelimelerin ritmini ve kafiyesini duyabilir ve hoşuna giden sesleri taklit edebilirler.

Özellikle pandemi döneminde çocuklarımızla evde daha fazla  zaman geçirmemiz, ebeveynlerin işlerini online olarak evde yapmaları çocuklarımızın uzaktan eğitimle okullarına devam etmeleri çocukların ekran maruziyetini arttırmış olup, teknoloji ile çocukları daha erken tanışmasına neden olmuştur.

Teknoloji ile erken yaşta tanışan, çok fazla uyarıcı ile karşılaşan çocukların, kitapların renkli dünyalarıyla tanışmasında zorluk olarak karşımıza çıkmıştır.

Bebeklere ne tür kitaplar okunmalı?
Kitap seçerken bebeğinizin tüm duyularına hitap eden yani zihinsel gelişimini destekleyici görsel, işitsel ve dokunsal duyuları harekete geçirebilen kitapları tercih edin. Bu dönemde alacağınız kitabın;

* Renkli
* Büyük resimli
* Kısa cümleli ve somut ifadeler içeren kitapları tercih etmeniz önemlidir.

Ne zaman ve ne kadar süre kitap okumalıyım?
Kitap okuma eylemi uygun bir zamanda yapılması önemlidir. Uyku öncesi ya da bebeğin keyifli olduğu zamanlarda yapılması bu etkinliğin verimini de artırır. Küçük bir bebek için 4-5 sayfayı geçmeyecek bir şekilde bebeğin de kitaba bakmasını ve dokunmasını sağlayarak kitabı okumalısınız.

Kitap okumanın çocuğuma katkısı nedir?
Bebeklikten itibaren çocuklara kitap okunması gerçekten önemlidir. Çünkü kitap okuma etkinliği; çocukların duygusal ve kavramsal gelişimini ve dil becerilerini hızlandırır.

Yapılan çalışmalar, bebeklikten itibaren kitap okunan çocukların daha erken konuştuklarını ve yaşıtlarına göre daha uzun cümleler kurabildiklerini gösterir.

Anne-babalara önerim;
Kitap okuma etkinliğini ebeveynlerin dönüşümlü olarak yapması ve bunu bir görev gibi görmeyip bebeğinizle paylaştığınız bu özel ve güzel zamanın tadını çıkarmaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir