Çocuk ve Mitoloji

29 Haziran 2018

Hazırlayan: Gülçin Karadeniz

2018 Troia Yılı oldu. Troia, dünyanın en çok bilinen ikinci kültürel mirası olarak kabul ediliyor. Birçok insanın üzerinde uzlaştığı bu değerler manzumesinin 2018 yılına damgasını vurması beklenmekte. Troia’yı özgün kılanın, savaş ve mücadele ile barış ve hoşgörü kültürünün eşsiz bir bileşimi olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Anadolu’nun en özel değerlerinden olan Troia Destanı’nın beslediği kolektif ruh, Çanakkale Savaşı’nda ve milli bağımsızlık mücadelesinde olduğu gibi Anadolu tarihinin farklı dönemlerinde de karşımıza çıkarıyor.

Mitoloji nedir?
Mitoloji, bilimin henüz olmadığı zamanlarda, olayları açıklayamayan toplumların gerçek ile hayali harmanlayarak yarattıkları, evrenin yaradılışı ve sonu, tanrılar ve insanlarla ilgili olağandışı tüm öyküleri inceleyen bilim dalı şeklinde tanımlanır. Çünkü mitler, bazı değişikliklere uğramalarına karşın, geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürerek sanatın ve bilimin hemen hemen her alanında ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar. Bunlara örnek olarak ses sanatlarını, görsel sanatları, yazını ve yedinci sanatı verebiliriz. Mitolojilerdeki kişiler, doğaüstü varlıklardır ve temsil ettikleri nitelikleri ile tanınırlar. Şimdi diyeceksiniz ki biz bilimsel düşünen çocuklar yetiştirmek istiyoruz. O sebeple bu ay planladığımız etkinliği son zamanların popüler yaklaşımlarından biri olan STEAM etkinliklerine göre hazırlandık.

Kısacası mitoloji, sanatın her alanında kendinden hala söz ettirip, yazarlara, ressamlara, heykeltıraşlara ve hatta bilim dünyasına da ilham kaynağı olmuştur. Bu sebeple geleceğin mimarlarını, mühendislerini şimdiden tanışmalarının uygun olacağı inancındayım.

Çocuklarınıza hikayeyi anlatabilir ya da onlara aşağıdaki kitapları okuyabilirsiniz:
Yunan Mitolojisine göre, özellikle Tanrıçaların arasındaki bazı anlaşmazlıklardan kaynaklanan uzunca bir hikayenin sonunda, Truva şehrinin kralı Priamos’un oğlu Paris, Sparta Kralı Menelaus’un genç ve güzel karısı güzel Helen’e âşık olarak Helen’i Truva’ya kaçırır. Bunun üzerine Akalar (Yunan halkları için kullanılan ortak isim) Truva’ya saldırır, M.Ö. 11. veya 12. yüzyıldaki bu savaş 10 yıl kadar sürdüğü halde Truva bir türlü ele geçirilemez. Üstün zekası Athena tarafından da taktir edilen Odysseus, ortaya tahtadan bir at yapma fikrini atar. Herkes tarafından kabul edilen bu fikir doğrultusunda tahtadan at yapılarak içine asker doldurulur. Asker doldurulan atın içinde Odysseus da vardır. Ordunun geri kalanı ise saklanarak görünmez olur. Truvalılar ortada Akha askerlerini göremeyince onların kaçtığını düşünür ve Meşhur Truva atını içeri alırlar. Truvalılar sevinçten eğlenceler düzenler ve ordu sarhoş bir haldeyken Akha askerleri atın içinden çıkarak Truvalılara saldırır. Bu arada saklanan Akha ordusu da ortaya çıkarak atın içinden çıkan askerlere yardım eder. O gece atın içindeki savaşçılar Truvalı nöbetçileri saf dışı bırakıp, gizlice geri dönen Aka askerlerine şehrin kapılarını açar ve Truva düşer. Akıllıca bir oyun sonucu Truva’ya giren Akhalar Truvalılara karşı zafer kazanır. Helen’i de yanlarına alan Akhalar yurtlarına geri dönerler.

Mitolojinin, insanların, etrafındaki olayların sebebini araştırmaya sevk eden içgüdüsel bir ihtiyaçtan doğduğuna inanılıyor. Biz de , çocukların erken yaştaki meraklarını teşvik etmeyi ve kültürel değerlere sahip çıkmalarını istiyoruz.

Bu konuyu konuşup eğlenceli bir etkinlik yapmak isteyenlere önerimiz:

Truva Atı Yapalım:
İhtiyacımız Olan Malzemeler:
• Tahta çay karıştırıcı ya da doktor çubukları
• Truva atı kalıbı (2 tane)
• Makas
• Yapıştırıcı

Yapılışı:
Önce kalıbı çıkartıp, keselim. İsteyenler kendileri de çizebilirler. (Unutmayın! Aldığınız çıktıların biri sizin birisi de çocuğunuz için olacak),
Kestiğiniz çıktıların üzerine tahta çubukları yapıştırın.
Çocuğunuza, iki parçayı birleştirmeyi teklif edin ve ayakta durmasını nasıl sağlayabileceğini sorun.
Gelen cevapları denemesine izin verin ve sonuçları değerlendirin. Neden ayakta durmadı, başka ne olabilir? Yönlendirin.
Belki tatilde Çanakkale’ye gider Truva atını çocuğunuza gösterirsiniz.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir