Çocuğunuzun dikkatini geliştiren oyunlar

3 Ekim 2018

Hazırlayan: Anıl Altaş Brug

Hatırlarsanız geçen aylarda ‘Teknoloji Apnesi’nden ve ‘Nefes Oyuncakları’ndan bahsetmiştik. Bu ay ise sizleri Nefes ve Farkındalık Oyunları ile tanıştırmak istiyoruz.

Nefes ve Farkındalık Oyunları, Instagram çağında yaşayan çocuklarımız için oldukça gerekli ve gerçekten çok yararlı. Çocuklarımızın nefesleri, gündelik yaşamlarında yaptıkları yıkanmak, beslenmek, uyumak ve diş fırçalamak kadar önemsememiz gereken bir konu. Eminim ki, bir çoğunuz durumun artık göz ardı edemeyeceğimiz boyutlara ulaştığı konusunda benimle hemfikirsiniz. Telefonların, tabletlerin, bilgisayarların yani dijital dikkat bozucuların kol gezdiği, çocukların konsantrelerinin yerlerde süründüğü bir dönemden geçiyoruz. Teknolojiyi sürekli sınırlamak da çözümsüz kalmaya başlıyor bir süre sonra. Kendi uzmanlık alanım olan nefes ve farkındalıktan devam edersek, günümüzde maalesef birçok çocuk, ergen, genç ve yetişkinin ‘Teknoloji Apnesi’nden muzdarip olduğunu gözlemlemekteyim. Yani, dijital ekranlara bakarken nefes almayı unutan, sığ nefesler alan ve hatta nefes almayı durduran bir nesil yetişiyor. Yetişkinlerde de durum pek farklı değil. Hızlıca atmaya çalıştığınız bir e-posta, internette karşınıza aniden çıkan gerilim dolu bir video, Instagram’a koyduğunuz fotoğraf kaç beğeni almış diye dönüp dönüp bakmanız da nefesinizin ahengini bozarak Teknoloji Apnesi yaratıyor.

Nefes akışı düzensiz bir çocukta neler olabilir?
Nefes kapasitesini tam olarak kullanamaz ve gizli stres faktörü teknoloji sayesinde farkında olmadığı sürekli bir stres düzeyinde yaşar. Teknolojiyle bağlantılı çeşitli solunum rahatsızlıklarına, kalp hastalıklarına, duruş ve konuşma bozukluklarına, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve hatta panik atağa varan çeşitli durumlara davetiye çıkarabilir. Dikkat kalitesinde ciddi sorunlar yaşamaya başlar. Okul çağında 5 dakikada yapılacak bir ödev uzun saatler alabilir. Odaklanma, derse veya ödeve konsantre olamama, hafıza tembelliği, unutkanlık, sabırsızlık, depresyon gibi etkiler de gözlenebilir.

Dijital dikkat bozuculara karşı nefes ve farkındalık oyunları
İşte bu yüzden, çocuklarınızla her gün dijital ekran kullanımları öncesi ve sonrası günde en az 5 dakika Nefes Oyunları oynamanızı öneriyorum. Biliyoruz ki, fırçalanmayan, bakımı yapılmayan, temizlenmeyen dişler mutlaka çürür. Instagram Çağı’nda temizlenmeyen bir zihin de yorulur, dikkat seviyesi düşer, konsantre olmakta zorlanır. Nefes ve farkındalık oyunları yoluyla çocukların nefes akışları düzenlenebilir. Nefes ve teknoloji farkındalığı kazandırılabilir. Tabletlerde gördükleri ve duydukları uyarıcılardan etkilenen zihinlerinin tozları gider. Nefes ve farkındalık oyunları ile doğal detoks mekanizması çalışmaya başlar, beden ve zihnin temizlenmesine katkı sağlar. Diş fırçalamak gibi günlük rutininize aldığınız ve birlikte oynadığınız nefes ve farkındalık oyunları ile dikkat kasının gelişimi sağlanır.
Aşağıdaki Neşeli Nefes Oyunlarına ait anlatımlı videolara Bir Nefes Masalı Youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.
Fermuar Oyunu (3-12 Yaş): Bir elinizi karnınıza ve diğer elinizi belinize koyun. Öndeki elinizi kafanızın üzerine kadar kaldırarak ‘Zipppp’ diye fermuarınızı çekin. Nefes oyunlarının ilk oyunudur. Bedenin dik durmasını sağlar. Telefonlar ve tabletlere bakmaktan eğilen kafalarımızı kaldırmanın ve bedenimizi dikleştirmenin zamanıdır artık.

Örümcek Adam Nefesi Oyunu ( 3+ Yaş):
Sağ ve sol göğsünüz üzerine ellerinizi koyun. Burnunuzdan sakin ve yavaş bir nefes alın. Ağzınızdan nefesinizi verirken ellerinizi öne doğru uzatın. Nefesinizle Örümcek Adam’ın sihirli güçlerini hissedin. İstediğiniz kadar yapabilirsiniz.

Fil Nefesi Oyunu ( 4+ Yaş):

İki ayağınızı yana açın. Kollarınızı bir filin hortumu gibi ortada birleştirin. Burundan nefes alırken eller yukarı kalkıyor ve burundan nefes verirken eller aşağıya iniyor. 5 kere yapabilirsiniz.

Ateş Nefesi Oyunu ( 5+ Yaş):

Burnumuzdan sakin nefesler alıp verirken sağ ve sol elimizi birbirine sürtüyoruz. Sonra ellerimizi yanağımıza koyuyoruz. Gözlerimizi kapatıp sıcaklığı ve nefesimizi hissediyoruz.

Yılan Nefesi Oyunu ( 5+ Yaş) :

Burnunuzdan yavaş ve derin bir nefes alın. Ağzınızdan ‘Ssssss’ sesi çıkararak verin. En uzun süre ‘Ssssss’ sesi çıkaran oyunu kazanır. Diyafram kasını güçlendirir, nefes verişi dengeler. Nefes almak kadar vermek de önemlidir. 5 kere yapabilirsiniz.

Yıldız Nefesi Oyunu ( 7+ Yaş):

Yukarıdaki yıldızı elinizle takip ederek sakince nefes alıp verin. Parmaklarınızı kullanarak veya ellerinizi birleştirip çocuğunuzla birlikte nefes alıp verebilirsiniz. 2 kere yapabilirsiniz.

Ayı Nefesi Oyunu ( 7+ Yaş):
Temel sakinleşme nefesi olarak bilinen bu nefes oyununda, burnumuzdan nefes alırken 4’e kadar sayıyoruz ve ağzımızdan nefes verirken 8’e kadar sayıyoruz. Nefes al, 1-2-3-4. Nefes ver 1-2-3-4-5-6-7-8. Günde 5 kere ile başlayıp 2 dakikaya kadar deneyimleyebilirsiniz.

Kare Nefesi Oyunu (12+ Yaş): Elimiz havada iken işaret parmağımız ile dört kenarı eşit bir kare çiziyoruz. Nefes alırken 3’e kadar sayıyoruz ve karenin bir kenarını yapıyoruz. Diğer kenar için, yine 3’e kadar sayarak nefesimizi tutuyoruz. 3’e kadar sayarak diğer kenarda nefesini ver ve Karenin son kenarında ise tekrar 3’e kadar sayarak nefesini tut. 10 tane kare yapmaya çalış.

Gelecek ay ise Farkındalık Oyunları ile devam edeceğiz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir