Çocuğunuzla evde STEM vakti!

26 Temmuz 2017

Okulların yaz tatiline girmesi ile beraber öğrenciler için eğlence dolu günler başladı. Peki, derslerden uzak, oyunlarla dolu bu günleri onlar için hem eğlenceli hem de eğitici bir hale getirmeye ne dersiniz? STEM ile bunu yapmak mümkün. Nasıl mı? Önce STEM’in ne olduğundan başlayalım. STEM, science (fen), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve mathematics (matematik) alanlarının baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Bu alanların birbirine entegre edilmesiyle ortaya çıkan STEM kavramı, teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi olarak açıklanıyor. En önemli özelliği bu alanların birbirinden ayrıştırılarak değil, bir bütün halinde öğrenciye aktarılması. Burada eğitmenlere düşen görev ise öğrencilere fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında sadece teorik bilgi vermek değil, onları üst düzey düşünme, ürün geliştirme, buluş ve inovasyon yapabilmeye teşvik etmek. ERA Okulları Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin “Öğrenme sürecinin tatilde bittiğini düşünmek yanlış bir inanç. Öğrenciler tatilde de öğrenmeye devam ederler. Yaz, gayri resmi öğrenme için harika bir zaman ve doğru fırsatlar göz önüne alındığında, çocuklar düşünmeye, yaşama ve öğrenmeye devam edebilir,” diyor ve STEM uygulamaları için velilere şu önerileri veriyor;

Maker mekanlar yaratın
Çocukların kendi ilgi alanları ya da evdeki bir sorunu çözebilecekleri malzemelerin bir arada olduğu bir köşe hazırlayın. Mesela alüminyum folyo, kağıt, kalem, makas, kırılmış oyuncak parçaları, karton, zımba, ip, yapıştırıcılar, makas, deniz kabukları, kahve filtresi, deney yapmaları için mutfak malzemeleri, kalıplar… Ardından onu özgürce denemeye bırakın.

Sokağa çıkın
Gezileri STEM saha gezilerine çevirin. Hayvanat bahçelerini, müzeleri, tema parkları, bahçeleri, çiftlikleri ziyaret edin. Bu ziyaretleri yaparken, çocuğunuza bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik önemini düşünmeye başlayabilmeleri için sorular sorun. Çocuğunuzla yürüyüş yaparken etrafınızdaki yapılar üzerine neden ve nasıl sorularını sorarak, o konuda fikir yürütmelerine olanak sağlayın. Çocuğunuzun yerine düşünüp cevap vermektense onların cevap vermesine imkan tanıyın. Ona yanıtı ‘evet’ ya da ‘hayır’ olan sorular yerine açık uçlu sorular sorun.



İnterneti faydalı hale getirin

Dijital cihazlarında oyun oynayan çocuğunuzun bu zamanını daha verimli hale getirin. Onları eğitici sitelere yönlendirin, birlikte maker siteler ve konular araştırın, eğitici oyunlar oynayın. Teknolojiyi, feni, matematiği ve mühendisliği bir araya getirecek her konuda yaz boyu pratik yapın, çocuğunuza eğlenceli eğitimin kapılarını açın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir