BEBEĞİNİZİN GELİŞİM AŞAMALARI

30 Kasım 2014

Bebeğinizin ulaştığı her başarı büyülüdür; ancak tam olarak neyi ne zaman yapabileceğini bilememek sizi endişe dolu günlere sürükleyebilir. Öyleyse, onun ilk tebessümünü ne zaman görebileceğinizi veya ilk kelimesini ne zaman duyabileceğinizi öğrenmek istemez misiniz?

Doğdukları andan itibaren bebeklerin başarıları aileleri tarafından pohpohlanır. Ve sizin bebeğiniz yaşıtları arasında ilk emekleyen veya ilk konuşan olduysa, bunu her sohbette dile getirmek gerçekten de karşı konulmaz bir çekiciliğe sahiptir. Ebeveynler arasındaki gelişim yarışı, spor karşılaşmalarındaki rekabeti bile sollayacak düzeydedir. Bebeklerin bazı becerileri kazanması için ortalama olarak bazı yaş düzeyleri belirlenmiş olsa da bunlardaki “normal zaman” aralığı oldukça geniş sayılır.
Anne babaları uzmanlara başvurmaya yönelten kaygılar ağırlıklı olarak çocuklarının gelişimleriyle ilgilidir. Çocukları becerileri belirtilmiş zamandan altı ay önce kazanamamış aileler hemen panikleyip uzmanlara başvuruyorlar. Uzmanların bu konudaki uyarısı ise çocukların bebekken kazanma hızlarının bu yeteneklerin daha sonra ulaştıkları düzeyi belirlemediği. Çocuğunuzun gelişimini kardeşlerinin ya da yaşıtlarınkiyle karşılaştırıp durmak yerine onun bireysel başarılarını gün gün takip etmeye çalışın. Bebeğiniz tutarlı ve sürekli bir gelişim içindeyse gelişimi normaldir.

İLK ALTI AY NELER OLACAK?
Bir hafta
Anneyi tanımak
Dünyadaki ilk haftası ve sonrasında bebeğininiz sizi görüntünüzden, sesinizden ve kokunuzdan tanır. Yeni doğmuş bir bebeğin görüşü sadece 30 cm ötesine odaklanabilir ve bu da annenin memesiyle arasındaki mesafedir.
Bunu beklemeyin!
Sizin etrafta olduğunuzun farkında olduğuna dair herhangi bir işaret… Altı haftalık olduğunda ilk gülücüğüyle sizi yeterince mutlu edecek.

Hareket Etmek
Ortalama olarak bebekler iki aylık olana kadar boyun kaslarını kontrol edemezler. Omuz kasları ise daha da yavaş gelişir birçok bebek altı aylık olmadan kendini kollarından destek alarak doğrultamaz. Bundan önce dört aylık olduklarında ise yuvarlanmayı öğrenirler.
Bunu beklemeyin!
Ona yardım ettiğiniz için bebeğinizin daha çabuk yuvarlanmasını beklemeyin. Nasıl biz bir yere tek başımıza gittiğimiz zaman yolları biri bizi oraya götürdüğü zaman olduğundan daha çabuk öğreniyorsak, bebeğiniz de boşluk ve hareketi kendisi keşfederse daha iyi öğrenir.

Oyuncakla oynamak
Bebeğiniz bir süre elleri ve ayaklarının kendisine ait olduğunun farkına varamaz. Eline vereceğiniz bir oyuncak onun bu konuda gelişimine yardımcı olacaktır. İki aylıktan itibaren bebeğiniz önündeki nesnelere vurmayı çok sever. Parlak renkli ve hareketli nesneler, çocuğunuzu uzanmaya ve erişmeye yöneltmek için biçilmiş kaftanlardır.
Bunu beklemeyin!
Çok güçlü ve hızlı vurmasını beklemeyin. Dört aylık bir çocuk bir çıngırağı eline alabilir ama elinden bırakmak konusunda kontrol sağlayamaz. Ona kavrayabileceği farklı nesneler sunarak yardımcı olabilirsiniz.

Taklit etmeye başlamak
Bebek konuşması evrenseldir, dünyanın her yerinde insanlar bebekler ve küçük çocuklarla konuşurken seslerini yarım oktav yükseltip ses tonlarını değiştirirler.
Bebeğinizle sohbet edin; ona bir şeyler anlatın ve size “cevap vermesi” için biraz susun. Taklit bebeklerin öğrenme yollarından biridir. Dilinizi çıkarttığınızda yeni doğmuş bir bebek bile bunu taklit etmeye çalışır. Büyüdükçe yüz ifadenizi, beden dilinizi ve konuşma biçiminizi de taklit etmeye başlayacaktır.
Bunu beklemeyin!
Altı aylık bebeğinizden gülmek ve sizi taklit etmeye çalışmak dışında bir tepki vermesini beklemeyin.

Onu kucaklayın
Onu kucaklayarak öğrenmeye motive edebilirsiniz. Onu kucağınızda farklı biçimlerde tutmak yeni perspektifler kazanmasını sağlayacak. Etrafındakileri farklı açılardan görmek öğrenme isteğini artıracak.

Beş aylık
Oturabilecek kadar güçlü
En minik bebekler bile dünyayı dik konumda görmeyi çok severler. Beş aylık bir bebek yastıklarla desteklendiğinde 10 dakika süreyle oturabilir.
Bunu beklemeyin!
Bebeğinizin yeterince denemeden bu konuda ustalaşmasını beklemeyin. Dokuz aylık olup da hala bu şekilde oturamıyorsa, bu konuyu doktorunuza danışın.

Altı ay ile bir sene arasında neler olacak?
Arkadaşlıktan hoşlanır
Yedi aylık olduğunda diğer çocuklar ilgisini çekmeye başlar. Bebekler diğer bebeklere bayılır. Sosyal varlıklardır ve arkadaşlığı tek başına olmaya tercih ederler. Bebekleri oynarken izlemekten hoşlanırlar ve birkaç aylıktan itibaren hareket etme biçimlerinden hemcinslerini ayırdedebilirler. Diğer bebeklerle etkileşimde olmak bebeğinizin paylaşmak gibi sosyal becerileri kazanmasını sağlar.
Bunu beklemeyin!
Bu yaşta uzun süreli arkadaşlıklar kurmasını beklemeyin. Birbirleriyle oynamaktansa yanyana oynamaya eğilim gösterirler. Ama yine de onun sosyal çevresini genişletmek için elinizden geleni yapabilirsiniz.

Ayakta durmak
Sekiz aylık olduğunda desteklenerek ayakta durabilir. Çevredeki şeyleri gösterin ve onlar hakkında konuşun. Kısa sürede onları nasıl eline alabileceğini düşünmeye başlayacaktır. Bebeğinizi parmaklarınızı tutmasına izin verip kollarını yukarı doğru çekerek ayakta durması konusunda cesaretlendirin. Dokuz ay civarında ise mobilyalara tutunarak kendi kendine ayakta duracak. Mobilyaların üzerine sevdiği oyuncakları yerleştirerek onu teşvik edebilirsiniz.
Bunu beklemeyin!
Onu bıraktığınız yerde kalmasını beklemeyin. Şimdi karyolasının kenarlarını alçaltıp keşiflerine izin verme zamanıdır.

Bir yıl
İlk adımlar
Yavaşça mobilyalara tutunarak dikkatli adımlar atmaya başlayacaktır. En sonunda tutunmayı bırakacak ve yalnız başına adım atacaktır.
Bunu beklemeyin!
Erken yürümesini beklemeyin; kimi bebekler emeklemeyi tercih eder. Kimileri bir yılı geçtikten sonra hala yürümüyor olabilir; endişelenmeyin. Bebeğiniz 18 aylıkken hala yürümediyse, doktorunuza danışın. 18 aylık bebeklerin yüzde 3’ü hala yürümemiş oluyorlar.

Nesneleri kaldırmak
Sekiz aylıkken bebekler işaret ve başparmaklarıyla madeni para ve kırıntılar gibi şeyleri kaldırabilirler. Bunu desteklemek için ona eline alabileceği farklı nesneler sunun. Fakat onu oynarken asla yalnız bırakmayın; çünkü bu küçük nesneleri yutması tehlikeli olabilir.

İlk sözcükler
Yedi aylıkken bebekler “ooo” ve “aaa” gibi seslerden iki heceli seslere geçiş yaparlar. Yaygın olarak bebeklerin ilk söylediği kelime “baba”dır. Yavaş yavaş da kelimeleriyle anlamlarıyla bütünleştirmeye başlarlar.
Bunu beklemeyin!
Hemen şimdi konuşmasını beklemeyin. Birçok bebek ilk sözcüğünü bir yaşından önce söyleyemez.

Yedi aylık
Kendini beslemek
Aileler sıklıkla çocuklarının huysuzluğundan ve iştahsızlığından yakınır. Uzmanlar ise bebeklerin stresli zamanlardan geçerken yemek yemek istemeyebileceklerini bu konuda endişelenilmemesini öneriyor. Yedi aylıktan itibaren bebekler katı besinler yiyebilir. Onlara çeşit sunun ve sarımsak, soğan gibi güçlü tatları kullanmaktan kaçınmayın. Bebekler tatlı yiyecekleri tercih ederler çünkü bu onlara büyümeleri gereken kaloriyi verir.
Bunu beklemeyin!
Dağıtmadan yemek yemesini beklemeyin. Bunun yerine yemek yerken altına bir bez yayın.

Dokuz aylık
Emeklemek
Yedi ila dokuzuncu aylar arasında bebeklerin çoğu emeklemeyi öğrenerek harekete geçer. Bebeklerin yüzde 94’ü elleri ve dizleri üzerinde emeklerken, yüzde üçü ise oturarak kendini hareket ettirir. Geri kalan yüzde üç ise karnı üzerinde sürünmek veya yuvarlanarak hareket etmek gibi kendi hareket biçimini geliştirirken bunlardan bazıları doğrudan yürüme aşamasına geçer. Bebeğiniz hareket etmeye başlar başlamaz, evinizi onun açısından güvenli hale getirmelisiniz. Elektrik prizlerini, merdivenleri ve dolap kapaklarını aklınızdan çıkartmayın.
Bunu beklemeyin!
Bebeğinizin başka birinin bebeğiyle tıpatıp aynı olmasını. Birçok bebek dokuz aylık olmadan emekler; ama bazıları bu aşamayı tamamen atlayarak doğrudan yürür. Emeklemek bebeklerin muhakkak geçmeleri gerekmeyen tek gelişim aşamasıdır.

El sallamak ve alkışlamak
El koordinasyonu hızla gelişir. Dokuz aylık bir bebeğin elleri el sallayabilecek kadar gelişmiştir. Odadan çıkarken ve odaya döndüğünüzde el sallamayı deneyin. Kısa sürede taklit etmeye başlayacaktır.
Bunu beklemeyin!
El sallamanın anlamını kavramasını beklemeyin.

Bebekler becerileri “yukardan aşağı” doğru öğrenirler. Önce görüş, sonra el koordinasyonu ve en sonunda ayak ve bacaklarının kas kontrolü gelişir ve yürümeye başlarlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir