Banyo zamanı!

1 Aralık 2018

Yenidoğan bebeğinizi yıkarken ne yapacağından emin olmak isteyenler buraya! Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe’den Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Serap Ata ile bebek banyosuna dair her şeyi konuştuk.

Bebeğinize banyo yaptırmak temizlenmekten çok daha önemli bir şey olabilir, hatta aranızdaki bağı güçlendirmek için iyi bir yol olabilir. Bazı bebekler doğduklarından itibaren sıcak suda olmaktan hoşlanabilirler, fakat bazıları bu yeni hisse alışmak için biraz zamana ihtiyaç duyabilir.
İlk kez yenidoğan bir bebeğe banyo yaptıracaksanız, ilk birkaç ay boyunca bir bebeği güvenli ve rahat tutmak önemlidir. Doğru malzeme seçimi ve süreyi iyi ayarlarsanız banyo eğlenceli ve neşeli bir deneyim olabilir.

Bebeğinize banyo yaptırmadan önce tüm malzemelerinizi hazırlayın
İlk günlerde deneyiminiz olmadığı için her şeyinizin hazır olması sizin rahat olmanızı sağlar. Bebek banyosu için küvet, bebeğin gözleri ve kulaklarını temizlemek için su, yumuşak bebek şampuanı, banyo havlusu, suyu dökmek için maşrapa da dahil olmak üzere banyo için gerekli malzemeleri hazırlayın. İsteğe bağlı olarak bebeğin oynaması için birkaç banyo oyuncağı, fırça, tarak, losyon, yağ, bebek bezi, pişik kremi, bebeğin giysileri önceden hazırlanmalıdır.

Yenidoğan bebeğinizde bulunan koruyucu tabakadan korkmayın
Yenidoğan bebeğinizin cildinde bulunan verniks tabakası, aynı zamanda “koruyucu krem” olarak da adlandırılır. Genelde beyaz, yoğunluğuna göre sarımsı bir rengi vardır. Bazı bebeklerin tüm vücudunda, bazılarının ise sadece kıvrımlı bölgelerinde bulunur. Bebeğin cildini kuruluktan ve su kaybından korur. Onu enfeksiyonlara karşı koruyan bir kalkan görevi görür. Doğumdan sonra da bebeğinizden ayrılmak istemeyen bu kremin hiçbir zararı yoktur. Bu yüzden bebeğinizi yıkamak için acele etmemenizi öneriyoruz. Bebeğinizi koruyan bu krem 7-10 gün içinde bebeğinizin vücudunda azalmaya başlar.

Nasıl yıkamalı?
•Göbek düştükten sonra bebeğinizi yatırır pozisyonda, 20-30 derece açı olacak şekilde yıkayın.
•Bebeği kolunuzla omzu ve boynunu destekleyerek, bir elinizle koltuk altından, diğer elinizle ya kalçalarından ya da bacaklarından kavrayın.
•Suya önce ayak ve bacaklarını daldırarak, yavaşça tüm vücudunu başı dışarıda kalacak şekilde sokun.
•Suya alıştırmak için ilk olarak vücudunun yıkanması daha uygun olur.
•Vücudunun yıkanması bittikten sonra baş bölgesini yıkayıp, ardından duru suyu döküp bebeğinizi sudan çıkarabilirsiniz.

Bebek banyosunun püf noktaları
•Banyo suyunun sıcaklığı 36-38 derece, oda sıcaklığı 22 – 24 derece olmalı. Suyun uygun sıcaklığa gelip gelmediğini anlamak için bileğinizle ölçebilirsiniz ya da bir termometre kullanabilirsiniz. Bebek oda termometresi en büyük yardımcınız olabilir.

•Bebeğinizi mutlaka karnı açken ya da beslenmeden en az 1.5 saat sonra yıkayın. Çünkü tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilir.

•Banyo süresi ise 5 – 6 dakika olmalı. (Bebeğiniz biraz büyüdükten sonra banyonun süresini daha uzun tutabilirsiniz. Bu süreçte bebeğiniz banyo sırasında ağlıyorsa banyo oyuncukları ile onu oyalamanız zor olmayacaktır.)

•Bebekler için ilk günlerde şampuan şart değil. Kullanmak istersek; bebekler için olan şampuanlardan kullanmalıyız. Bu şampuanların ph‘ı nötr olur, içinde sabun yoktur. Deterjan etkili kıvamlaştırıcı olmamalıdır. Gözleri yakmaz. Yumuşak bir formül içerir. Boya, parfüm ve katkı maddesi içermezler. Bu nedenle çok köpürmez ve kokulu değillerdir. Bebeklerimizin cildi hassas olduğu için bu önemlidir.

•Banyo sırasında bebeğin ağzına köpük kaçmasını önlemek için suyu yavaşça dökerek elinizi yüzüne siper edin. Yenidoğan dönemini geride bırakan, suları sıçrata sıçrata banyo yapan bir bebekte ise ağzına köpük kaçmasını engellemek için yanından hiç ayrılmamalı, yüzünü küvete sokmasını engellemelisiniz.

Anne stresliyse bebek de korkar
Birçok bebek banyodan korkar ve yıkanırken ağlar. Bebek, banyoya gireceğini anladığında ya da küveti gördüğü anda banyo yapmak istemiyor ve ağlıyorsa bu işi onun seveceği bir oyun haline getirmek elimizde. Ayrıca annenin endişeli veya stresli olması da bebeğinde banyo korkusu yaratır. “Annem de stresli olduğuna göre demek ki bu banyo denen şey, kötü bir şey” diye algılar, ağlar ve banyodan korkar. Korkularınızı ve endişelerinizi bir kenara bırakarak banyo zamanını eğlenceli bir partiye çevirebilirsiniz.

Uyku öncesi banyo neden önemli?

Sıcak su ve sıcak oda gibi güvende ve seviliyor olmanın sıcak etkisinin birleşimi olan şeyler bebeğinizi rahatlatır. Bebeğinizin günlük rutinlerine uyku öncesi banyoyu da eklemeniz ve banyo sonrası masaj yapmanız, sessiz bir gece geçirmenizi sağlar.
Ayrıca, büyüme hormonu uykuda sağlandığı için banyo bebeklerin dolaylı olarak büyümesine de katkı sağlıyor. Bu yüzden oldukça sık ve mümkünse her gün banyo yaptırmanız bebeğiniz için son derece faydalı.

İlk banyo ne zaman yapılmalı?

Bebeğinizin ilk banyosu için enfeksiyon risklerine karşı önce göbeğinin düşmesini beklemenizi öneriyoruz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir