Çocuğunuza yalan söylememeyi öğretmenin yolları

19 Ekim 2017

Pembe, beyaz ya da başına hangi rengi koyarsanız; yalan yalandır. Ancak henüz büyüme aşamasında olan çocuğunuzun bunun ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Faydalı ama yemekten nefret ettiği yiyecek gibi düşünün bunu. Ona yarar sağlayacak ama yemek işine gelmiyor. Zamanla faydasını görecek elbette ama ah bu zaman yok mu, geçmek bilmiyor ki! Neyse konumuza dönelim. O veya bu sebeple çocuğunuzun sürekli yalan söylediğini düşünüyor, yakalıyor ya da ispatlıyorsanız bu durumun önüne geçmek için birkaç öneri derledik size. Zamanla karakteri ve duruşu oturacaktır diyerek başlayalım sözlerimize. İçinizi ferah tutun…

1- Meselenin köküne inin

Hemen hemen çoğu yalanın altında yatan sebeptir ‘korku’. Öncelikle bu korkuyu yenmesini sağlayın. Size neden yalan söylüyor, altında yatan sorun nedir? Kendinizden çıkın yola. Ona hangi konuda ve neden kızdığınızı düşünün mesela. Hangi davranışınız onu yalana sevk ediyor buna bir bakın. Her yalanın bir sebebi vardır ve bazen bu sebep farkında olmadan ya da istemeden de olsa siz olabilirsiniz. Siz bunu bir düşünün, biz o arada diğer maddemize geçelim.

2- Onu sıkıştırmayın…

Yalan söylediğini hissettiğiniz anda yükselen sesiniz, bir sonra ki yalan için sağlam bir davetiye olacaktır. Bunun yerine sakince oturun, onu karşınıza alın ve tam gözlerinin içine bakarak yalan söylediğini bildiğinizi hissettirin. Ona içten ve samimi davranın, yalana sürükleyen sorunu çözmeye yeltenin; ona bağırıp bana neden yalan söyledin demektense sakin sakin yaklaşın. Unutmayın panik, hata doğurur.

3- Yalan söylerken onu doğruya cesaretlendirin

Yalan söylediğini hissettiğiniz bir anda onu doğru konuşmaya yönlendirmek için cesaretlendirin. Ona güvendiğinizi, sonucu ne olursa olsun ona inanacağınızı, onun yalan söylemeyecek kadar güçlü olduğunu empoze edin. Böylelikle bir sonraki yalanı söylemeye kalktığında aklına bunları getirecek ve doğruyu söyleyecek cesareti kendinde daha rahat bulacaktır.

4- Asla yüzüne vurmayın

Ona ‘yalan söylüyorsun, yalancısın’ gibi ithamlarda bulunmayın. Bu sıfatlar, onu yalnızca incitmekle kalmaz aynı zamanda ömür boyu taşıyacağı bir yük haline gelir. Çünkü kendini, ‘yalancı’ olduğuna inandırabilir ve buna göre bir davranış sergileyebilir.

5- Ceza, bir sonuç getirmeyecektir

Ceza yöntemi ile onu yalandan kurtaramazsınız. Tek kurtuluş yolu yapıcı ve olumlu tavrınız olacaktır. Suçlamak, ceza vermek ya da benzeri davranışlarda bulunmak onu daha da kapana kıstıracak ve iş, içinden çıkılmaz bir hale gelecektir.

Tüm bu olumlu yaklaşımlarınıza rağmen çocuğunuz yalandan vazgeçmiyorsa elbette profesyonel bir yardım almanız da şart bu durumda. İleride yaşanacak olası sıkıntılar için bir bilene danışmak daima sizi en iyi sonuca ulaştıracaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir