Çocuğunuz kızgınken yapmamanız gereken 6 şey

19 Temmuz 2018

Okuldan döner dönmez çikolatasını yemek için atıştırmalık dolabında saklayan Azra, çikolatasını yerinde göremediğinde ilk aklına gelen 4 yaşındaki kardeşi Efe’nin bütün çikolatayı yemesi oldu. Bu sırada bulaşıkları yıkayan annesi Esra olacakları yakından takip ederken Azra’nın hışımla bir anda mutfağı terk ettiğini fark ederken işlerini yarıda bırakıp kızını takip etmeye koyuldu.

Azra kardeşi oyun oynarken onun kolundan tutup azarlamaya başladı. “Sen yedin dimi bütün çikolatayı, sana ödeticem bu yaptıklarını” O sırada neye uğradığını şaşıran Efe hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Esra olaya el koyarak Azra’ya “Yediyse yedi, ona böyle davranamazsın, git odana hemen” dedi. Azra annesinin tepkisi karşısında şok olmuş bir şekilde “Zaten hep onun tarafını tutuyorsun” diyerek odasına koştu.

Eğer olay iki kardeş arasında geçiyorsa birçok ebeveyn yukardaki gibi tepki vermeyi seçiyor. Ancak bu her zaman doğru bir yöntem olmayabilir. Zaten birçok ebeveynde çocuklarının öfke patlamalarında doğru olanı nadiren yaparlar.

Çocuğunun öfke göstermesi yüzünden üzgün ve şaşkın olan çoğu ebeveyn, çocuklarını sert bir şekilde uyarmak veya cezalandırmak gibi ciddi önlemlere başvurur. Ancak, sert adımlar çocuğun üzerinde olumlu bir etkiye sahip değildir. İşte, kızgın bir çocuğa asla yapmamanız gereken 6 şey:

Neden aramayın

Öfke de mutluluk, sevinç, üzüntü gibi doğal bir insani duygudur. Bu yüzden çocuğunuzun da o an şaşırdığı ve rahatsız olduğu şeye öfkeyle tepki vermesini normal karşılayın. Eğer çocuğunuza  “Davranış yolu bu mu?” “Başkalarına saygın yok mu?” gibi sorular sorarsanız durumu sadece daha da ağırlaştırmış olursunuz. Olay sonrası kendinize ve çocuğunuza sakinleşme hakkı verin. Sonra onun bunu neden yaptığını anlamaya çalışarak “Üzgün olduğunu görüyorum ve neden sinirli olduğunu anlıyorum. Bunu şimdi mi yoksa sonra mı konuşmak istersin?” diyerek iletişim kurmaya ve olay sonrası iyileşme sürecine girmiş olursunuz.

Görmezden gelmeyin

Ebeveynler çocuklarının öfkeli patlamaları yüzünden genellikle kendileri kötü hissederler. Çocuğun kendi hatasını fark etmesini isteyen ebeveyn olaya müdahil olmaz. Ancak bu durum çocuğun kendini yalnız başına kaldığını hissettirecektir. Bunun yerine onun yanında olarak öfke sonrasında ona destek çıkın.

Dinleyin

Durumu onun tarafından görebilmek için konuşmayı başlatmayı ve onu neyin rahatsız ettiğini sormaya çalışın. Söyleyeceklerini aktif olarak dinleyin. Yaklaşımınız çocuğunuzu size açmaya teşvik edecek şekilde olmalıdır. Çocuğunuzun gelmeyeceğini ya da sizinle konuşmaktan rahatsız olduğunu düşünüyorsanız, bir aile arkadaşı ya da akrabası gibi biriyle konuşmak isteyip istemediğini sorun. Ancak, çocuğunuz hiç konuşmak istemediğini söylüyorsa, endişelenmeyin ve onu konuşmaya zorlamaya çalışmayın. Bu, çocuğunuzun sizinle aranıza koymak istediği bir mesafe olabilir ya da her şeyin yolunda olduğunu belli ettiği bir hareket.

Onun kötü davranışlarını herkese ilan etmeyin

Çocuğunuz çok küçük bile olsa onun da kendine ait bir öz güveni olduğunu unutmayın. Onlarda büyük insanlar gibi kötü davranışlarının başka insanlara anlatılmasından hoşlanmazlar. Ancak bazı ebeveynler var ki çocuklarının kötü alışkanlıklarını başkalarıyla konuşmayı alışkanlık haline getirmişler. Bazıları bir çözüm bulma ümidinde bunu yaparken, diğerleri çocuklarını utandırmak için yaparlar. Çocuğunuzun kötü davranışlarını, özellikle o yanınızdayken kimseyle konuşmayın.

Cezalandırmayın

Bazı ebeveynler çocuklarını fiziksel yolla cezalandırarak onlar için doğru olanı yaptıklarını düşünürler; davranışlarının olumlu yönde değişeceğini hayal ederler ama gerçekler öyle değildir. Şiddet içeren cezalar aranızdaki ilişkiyi sevgiden temelliden korku temelliye dönüştürecektir. Ayrıca, bu tip cezalandırmalar çocuğunuzun yaptığı yanlışları anlamasını sağlamayacak ve davranışını değiştirmesi için çaba sarf etmeyecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir